Upoznavanje s gastronomskim biljkama u prirodi
Autor: Ante Skokandić, 9. 4. 2014.
U ponedjeljak, 7. 4. 2014. godine učenici 1. d razreda ( kuhar, konobar, slastičar ) Srednje škole Petra Šegedina, zajedno sa svojim stručnim učiteljima Mirelom Šeparović, Pavlom Tvrdeićem, Antom Skokandićem i asistentom u nastavi Franom Radovanovićem, realizirali su terensku nastavu na temu upoznavanje s gastronomskim biljkama u prirodi. Cilj stručnog izleta je bio upoznati se sa odnosom ruralnog načina života i zdravom prehranom, te savladati načine ubiranja i prigotovljavanja gastronomskog bilja u prirodi, te se upoznati sa njegovim ljekovitim svojstvima, zanimljivostima te primjenom u gastronomiji.
Od Žrnova do Kočja učenici su prepoznali i „uparali“ petnaestak vrsta biljaka, koje su uz pomoć priručnika Osnovne škole „Ante Curać – Pinjac“ Žrnovo „ Vratimo se prirodi „ temeljito obradili. Stigavši u Kočje uz pripremljenu vatru učenicima je održano predavanje o pojedinoj biljci te njenoj hranjivoj vrijednosti i uporabi u kuharstvu. Nakon tematskog predavanja bilje je skuhano, začinjeno maslinovim uljem i degustirano uz meso na ražnju. Učenici su se također upoznali i sa svojstvima i hranjivoj vrijednosti mesa puha, nakon čega su imali prilike degustirati ga. (Fotke su u fotogaleriji.)
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |