2014-04-09 13:14:33

Upoznavanje s gastronomskim biljkama u prirodi

U ponedjeljak, 7. 4. 2014. godine učenici 1. d razreda ( kuhar, konobar, slastičar ) Srednje škole Petra Šegedina, zajedno sa svojim stručnim učiteljima Mirelom Šeparović, Pavlom Tvrdeićem, Antom Skokandićem i asistentom u nastavi Franom Radovanovićem, realizirali su terensku nastavu na temu upoznavanje s gastronomskim biljkama u prirodi. Cilj stručnog izleta je bio upoznati se sa odnosom ruralnog načina života i zdravom prehranom, te savladati načine ubiranja i prigotovljavanja gastronomskog bilja u prirodi, te se upoznati sa njegovim ljekovitim svojstvima, zanimljivostima te primjenom u gastronomiji. 
Od Žrnova do Kočja učenici su prepoznali i „uparali“ petnaestak vrsta biljaka, koje su uz pomoć priručnika Osnovne škole „Ante Curać – Pinjac“ Žrnovo „ Vratimo se prirodi „ temeljito obradili. Stigavši u Kočje uz pripremljenu vatru učenicima je održano predavanje o pojedinoj biljci te njenoj hranjivoj vrijednosti i uporabi u kuharstvu. Nakon tematskog predavanja bilje je skuhano, začinjeno maslinovim uljem i degustirano uz meso na ražnju. Učenici su se također upoznali i sa svojstvima i hranjivoj vrijednosti mesa puha, nakon čega su imali prilike degustirati ga. (Fotke su u fotogaleriji.)


Srednja škola Korčula